Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

13.7.2022.

Korak bliže uređenju posjetiteljskog centra u uvali Minerska

Danas je u uvali Minerska održana konferencija za medije povodom potpisivanja ugovora za izradu i instalaciju poučno-edukacijskih i interpretacijskih sadržaja posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante, a u sklopu projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“. Projekt za izradu i instalaciju poučno-edukacijskih i interpretacijskih sadržaja posjetiteljskog centra predstavili su ravnateljica Javne ustanove Priroda mr.sc. Anita Babačić Ajduk i predstavnik talijanske tvrtke 490 studio S.r.I. Giovanni Verreschi. Vrijednost ugovora je 5.703,899,75 kn bez PDV-a, a ugovorom su se obvezali da će urediti i opremiti interijer posjetiteljskog centra i interpretacijske izloške te urediti stalni izložbeni postav ,,Dodir rijeke i mora”. U sklopu stalnog postava biti će instalirani brojni vizualni eksponati, didaktički modeli i multimedijalni sadržaji, a sve u svrhu edukacije školske i predškolske djece, lokalnog stanovništva i posjetitelja.
Predstavnica talijanske tvrtke 490 studio S.r.I. Sara Vidale istaknula je zadovoljstvo potpisanim ugovorom.
Već smo se upoznali s projektnim timom i od danas radimo zajedno da uredimo ovaj muzejski postav što je moguće bolje. Tvrtka smo koja se već dugi niz godina bavi uređivanjem muzejskih postava, a u Hrvatskoj smo radili sa Nacionalnim parkom Paklenica. Ovo je ambiciozan projekt i bit će izazovan za nas, ali mi smo ovim ugovorom dali obećanje i planiramo ga ispuniti – rekla je Vidale.
Autor stalnog postava je dipl. povjesničar i muzeolog, Filip Beusan.
Postav u svojem edukativno-poučnom segmentu teži dotaknuti svakog posjetitelja prizorima i spoznajama o bogatstvu, važnosti i osjetljivostima postojeće lokalne bioraznolikosti te osvijestiti nužnost borbe za očuvanje prirodnog i kulturnog krajobraza i ravnoteže u ekosustavu kako u lokalnim tako i u globalnim okvirima. – istaknuo je Beusan.
Stalni likovni postav „Dodir rijeke i mora“ bit će smješten u renoviranoj glavnoj zgradi nekadašnjeg vojno skladišnog kompleksa Minerska. Sadržaj stalnog postava izložbe je utemeljen na opsežnom jednogodišnjem istraživanju ušća Krke provedenom 2019. od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, čime će se dodatno povećati svijest o važnosti očuvanja ovog zaštićenog prirodnog krajobraza.
Upravo na današnji dan 13. srpnja 2013., Kanal sv. Ante otvorenjem šetnice postao je vrlo popularno utočište Šibenčana. Ova završna faza projekta još je važnija, jer opremamo prostor koji će ispričati priču o svim zaštićenim područjima kojima upravljamo, uključujući i UNESCO spomenik Tvrđavu sv. Nikole s naglaskom na staništa ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke. Postav predstavlja osnovni izvor edukativno-muzeoloških sadržaja, uz već postojeću poučnu stazu. Ciljano je namijenjen svim dobnim skupinama te posjetiteljima i samim žiteljima grada Šibenika i njegove okolice. Podijeljen je u nekoliko tematskih jedinica, koje su smještene u ukupno 8 zasebnih, ali povezanih prostornih cjelina interijera u prizemlju zgrade, dok će na katu zgrade biti uređena multimedijalna učionica. Također će se opremiti i caffe bar.- rekla je mr.sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda ŠKŽ.

Tvrtka 490 studio S.r.l. će izraditi, isporučiti, montirati i instalirati, programirati, pustiti u rad svu opremu i multimedijalne uređaje u sklopu stalnog postava centra. Ugovorom su se obvezali i educirati djelatnike Javne ustanove Priroda ŠKŽ za sigurno rukovanje svim uređajima.
Župan šibensko-kninski dr.sc. Marko Jelić istaknuo je zadovoljstvo što će zaštićeni krajobraz kanala sv. Ante dobiti još jednu dodatnu vrijednost.
Opremanje posjetiteljskog centra u sklopu projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ veliki je korak do objedinjenja turističke ponude destinacije čitavog prostora Kanala sv. Ante. Poseban značaj i dodana vrijednost ovog projekta je što će se u sklopu postava posjetiteljskog centra naći brojni edukacijski sadržaji za djecu i mlade i što što će uvala Minerska postati prihvatna točka i za Tvrđavu sv. Nikole – rekao je župan Jelić.
Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ ukupno je vrijedan 26.554.752.95 kn od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 19.633.561.16 kn bespovratnih sredstava. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.