Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

28.9.2021.

Na Tvrđavi sv. Nikole otvorena fotografska izložba “IX. Šibenik u kadru”

Uoči Dana grada na Tvrđavi sv. Nikole otvorena fotografska izložba ˝IX. Šibenik u kadru˝

U sklopu nadolazećeg obilježavanja Dana grada Šibenika, u utorak, 28. rujna 2021. održano je otvorenje skupne izložbe fotografija ˝IX. Šibenik u kadru – Tvrđava sv. Nikole˝ nastale na istoimenoj tvrđavi kroz suradnju Foto kluba Šibenik i Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Opusom izložbe predstavljeni su radovi 35 autora iz cijele Hrvatske koji su odabirom različitih motiva, senzibiliteta i pristupa mediju fotografije vizualno interpretirali Tvrđavu sv. Nikole, ovaj jedinstveni spomenik nacionalne i svjetske kulturne baštine.

Foto klub Šibenik već devetu godinu u kontinuitetu organizira fotografsku izložbu, ovoga puta u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Šibensko-kninske županije, a fotografski radovi nastali su tijekom IX. manifestacije ˝Šibenik u kadru˝, održane prethodno 11. rujna na Tvrđavi sv. Nikole u obliku svojevrsne foto-akcije. Izložbenim postavom fotografije su koncipirane u niz diptiha povezanih motivima tvrđave u priče koje zajedno čine zanimljiv fotografski-omnibus.

Jedinstveni prostor Tvrđave sv, Nikole kao ovogodišnja tema „Šibenika u kadru“, pokazao se ujedno i prikladnom lokacijom otvorenja izložbe na kojoj su se kratko prigodnim riječima prisutnima i medijima obratili ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije mr.sc. Anita Babačić Ajduk, predsjednik Foto kluba Šibenik mr.sc. Željko Krnčević i kustosica izložbe Anamarija Kućan, stručna suradnica za arheologiju i kulturnu baštinu Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Tvrđava sv. Nikole, kao jedinstveni spomenik kulture koji uživa najviši oblik međunarodne zaštite oduvijek je inspirativan medij ljubiteljima fotografije i umjetnosti.

Izložba će biti otvorena i na blagdan sv. Mihovila na samoj Tvrđavi sv. Nikole koju će se moći taj dan besplatno posjetiti brodom koji kreće u 10.00, 12.30 i 15.00 sati.

Za javnost izložba će biti otvorena 6. listopada 2021. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeniku.