Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

7.7.2023.

ODRŽANA ZAVRŠNA PREZENTACIJA REZULTATA PROJEKTA „TURISTIČKA VALORIZACIJA KANALA SV. ANTE U ŠIBENIKU - 2. FAZA“

 

U multimedijalnoj dvorani posjetiteljskog centra u uvali Minerska održana je završna prezentacija rezultata projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku - 2.faza“ kojeg je zajedno s partnerima provela Javna ustanova Priroda ŠKŽ, a u sklopu kojeg je uređen posjetiteljski centar u uvali Minerska zajedno s pratećim sadržajima.

Javna ustanova Priroda ŠKŽ sredstva EU fondova iskoristila je kako bi napuštenu vojnu zgradu u uvali Minerska preuredila u posjetiteljski centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika. Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, u sklopu projekta uređen je caffe bar s otvorenom terasom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Posjetiteljski centar ima važnu edukacijsku ulogu, jer će različitim skupinama djece i odraslih nuditi četiri tematska programa edukacije. Nadalje, centar bi trebao postati i prihvatna točka za sve posjetitelje tvrđave sv. Nikole koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Glavna atrakcija Centra je stalna izložba „Dodir rijeke i mora“. Bogatstvo biološke raznolikosti šibenskog kanala sv. Ante predstavljeno je u prizemlju zgrade kroz mnoštvo vizualnih eksponata, didaktičkih modela i multimedijalnog sadržaja. Partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Cilj projekta je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala Značajnog krajobraza Kanal – Luka u Šibeniku i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja posjetiteljskog centra kako bi se doprinijelo održivom društvenom i gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Ravnateljica Javne ustanove Priroda ŠKŽ i voditeljica projekta mr.sc. Anita Babačić Ajduk prezentirala je ostvarene rezultate projekta po elementima projekta, i naglasila kako je projekt ostvario i više od željenog.

  • Zaštita i održivo korištenje bili su prioritetni ciljevi projekta. Očuvanje ovog prostora onakvim kakav je definitivno je najvrijednija stavka u ovoj priči. Uspostavom ovakvih sadržaja kakve smo kroz projekt ostvarili, ovaj prostor i dalje ostaje javan, na korist domaćem stanovništvu i lokalnim poduzetnicima. Uspjeli smo ne samo zaštititi ovaj prostor, već i prezentirati našu prirodnu i kulturnu baštinu, te stvoriti i jednu dodatnu turističku vrijednost – istaknula je ravnateljica Babačić Ajduk. 

Prezentaciji je prisustvovao i Šibensko-kninski župan dr.sc. Marko Jelić, koji je istaknuo važnost projekta u edukaciji budućih naraštaja.

  • Puno je segmenata ovog projekta koji jako bitni, ali ono što je meni posebno drago, je što će ovdje dolaziti djeca, educirati se i vidjeti ono što inače nikada ne bi vidjeli. Naučit će vrednovati i čuvati ovo nevjerojatno prirodno bogatstvo koje imamo. Nadam se da ćemo kroz iduće faze ovog projekta, ili kroz neke nove, još više zaštititi ovaj prostor i učiniti ga privlačnijim.

Ukupna vrijednost projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku - 2 faza“ iznosi 3.524.421,39 eura. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentost i kohezija osigurano je 2.605.821,38 eura bespovratnih sredstava, a projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.