Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

21.3.2023.

U Šibeniku će se 18.,19. i 20. listopada održati Međunarodni znanstveno-stručni skup

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko- kninske županije – Priroda Organizira Međunarodni znanstveno-stručni skup VAŽNOST ZAŠTIĆENIH PODRUČJA ZA OČUVANJE PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE I ODRŽIVI RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE 

u Šibeniku, 18., 19. i 20. listopada 2023.

         Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, u povodu petnaeste obljetnice osnivanja u Šibeniku, 18., 19. i 20. listopada 2023.organizira međunarodni znanstveno stručni skup, radnog naslova, VAŽNOST ZAŠTIĆENIH PODRUČJA ZA OČUVANJE PRIRODNE I KULTURNE BAŠTINE I ODRŽIVI RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE.

        Iznimne vrijednosti zaštićenih područja veliki su izazov održivom socijalnom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica na području Šibensko-kninske županije, koje je potrebno uskladiti s dugoročnim ciljevima zaštite i očuvanja prirodne i kulturne baštine. Cilj nam je stoga razmijeniti znanja i iskustva među stručnjacima koji mogu doprinijeti prosperitetu čitave zajednice te unatoč očekivanim promjenama, dati svoj doprinos u očuvanju izvorne prirodne i estetske vrijednosti i naslijeđene povijesne baštine.

        Teme skupa su: uloga i važnost zaštićenih područja; ciljevi upravljanja; upravljanje ekološkom mrežom; zakonodavni okvir i instrumenti planiranja; stanje istraženosti prirodne i kulturne baštine; prijetnje i problemi zaštite i očuvanja; marketinški koncept i načini prezentacije; načini edukacije i interpretacije, oblici i razina održivog turizma; mogućnosti korištenja prirodnih dobara i gospodarski razvoj i utjecaj zaštićenih područja na razvoj lokalne zajednice. Izlaganja usmenih priopćenja biti će omogućena u živo i on line. Priopćenja mogu biti prikazana i u obliku postera.

        Pozivamo vas da svojim prilogom na Skupu te iskustvom i primjerom u vašoj regiji doprinesete očuvanju prirodne i kulturne baštine Šibensko-kninske županije. Očekujemo vas u Šibeniku!

Sve informacije dostupne su putem e-maila: zastitaprirode@skz-sibenik.hr